16 Şubat 2013 Cumartesi

İskoçya Kilisesi Bilgi

İskoçya Kilisesi

İskoçya’da kurulan ilk kilise, İskoçya kiliseleri hakkında bilgi

İskoçya Kilisesi, İskoçya’da 16. yüzyıl Reform hareketi sırasında Presbiteryen inan­cını benimseyen ulusal kilise. İskoçya’daki ilk Hıristiyan kilisesi yaklaşık 400′de Aziz Ninian tarafından kuruldu. 6. yüzyılda ülke­ye gelen İrlandalı misyonerlerden Aziz Co­lumba 563′te Iona’ya yerleşti. 1192′de İskoç kilisesi. Roma’nın doğrudan papaya bağlı “özel evladı” ilan edildi. 1472′de St. An­drews başpiskoposluk merkezi oldu; onu 1492′de Glasgow izledi. İskoç Reformcuları önceleri Luther’in, da­ha sonra ise İsviçreli Reformcuların etkisin­de kaldılar. İskoçya’da Reform hareketine önderlik eden John Knox’un Calvin’e ve onun Cenevre’de gerçekleştirdiği reformla­ra duyduğu hayranlık, hazırladığı İskoç İtikatnamesi’ne yansıdı. İskoç Reformcuları­nın Ağustos 1560′ta toplanan meclisi, İskoç­ya’da papanın otoritesine son vererek İs­koç İtikatnamesi’ni kabul etti ve Katolik Komünyon ayinini yasakladı.

Roma’dan kopuşun ardından yüzyıldan fazla bir süre İskoçya’da kilise yönetiminin biçimi kesinleşmedi. İskoçya ve İngiltere kralı I. Charles piskoposların yönetimi anla­mına gelen Episkopal biçimi yeğlerken, İskoç halkı rahiplerin önderliğindeki Presbi­teryen biçimde ısrar ediyordu. Uzun müca­delelerden sonra William ve Mary’nin İngil­tere tahtına çıktığı 1689′da çıkarılan yasayla İskoçya’da Presbiteryenlik yerleşti. 17. yüz­yılın sonlarında Ilımlılar diye bilinen din adamları kilise üzerinde etkili olmaya başla­dı. Westminster İtikatnamesi’nin geleneksel Kalvenciliğine bağlı kalan Evanj elikler mu­halefet grubunu oluşturdu. 1712′de İngiliz Parlamentosu, İskoçya’da bölge papazlarını seçme hakkım halktan alıp toprak sahipleri­ne verince İskoçya Kilisesi Ilımlıların dene­timine girdi.

Dini uyanış akımları ve pazar okulu hare­keti ile güçlenen Evanj eliklerle Ilımlılar arasındaki görüş ayrılıkları 1833′ten 1843′e değin derinleşti. Sonunda, Thomas Chalmers’m başım çektiği büyük bir grup resmî kiliseden ayrılarak 1843′te İskoçya Özgür Kilisesi’ni kurdu. Zamanla İskoçya Kilisesi’nin yönetiminde Ilımlıların yerine daha etkili önderler geçti. 1874′te bölge papazla­rının toprak sahiplerince atanması sistemi kaldırıldı ve Özgür Kilise ile ilişkiler yoğun­laştı. 1921′de devletle İskoçya Kilisesi ara­sındaki bağ koparıldı ve iskoçya Kilisesi ulusal kilise olarak tanınırken resmî devlet kilisesi olmaktan çıktı. Birkaç yıl süren görüşmeler sonunda da 1929′da iki kilise gene İskoçya Kilisesi adı altında birleşti. Bundan sonra kilise, misyonerlik çalışmalarını ve Protestan ekumenik hareketi için­deki etkinliklerini sürdürdü. İngiltere Kilisesi’ne bağlanması yolundaki girişimler, 1959 ve 1971′de başarısızlıkla sonuçlandı.

İskoçya Kilisesi tarihi gelişimi …

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder